סתימות ושחזור שן
הטיפול: סתימה, טיפול שורש ושחזור השן
מטרת הטיפול הינה סילוק העששת ורקמת השן הפגועה (החלק הרקוב) ולאחר מכן, שחזור מבנה השן, תפקודה והמראה האסתטי שלה. אופי והיקף הטיפול משתנים בהתאם לחומרת העששת והנזק שנגרם לשן בעקבותיה. במקרים בהם הנזק נגרם בעטיפת השן (באמייל) בלבד, נהוג לבצע סתימה, לאחר סילוק העששת. אולם, במקרים של עששת עמוקה יותר, פגיעה במוך השן וזיהום שורש השן, יהיה צורך בביצוע טיפול שורש וחשיפת העצבים שבמוך. לאחר מכן, הרופא ישחזר ויבנה מחדש את השן הפגועה ו/או השבורה, לצורתה המקורית, ללא צורך בהחלפתה או בהלבשת כתרים לשיקומה. השחזור מתבצע באמצעות חומרים המשמשים לכך (סתימות) ונבדלים, בעיקר, בסוג החומר ממנו הם מורכבים: סתימה מתכתית (אמלגם) או לבנה (קומפוזיט וחומרים מרוכבים).
סתימה מתכתית או סתימה לבנה?
- סתימה מתכתית (אמלגם) מורכבת משבבי כסף וסגסוגות של מתכות, צבעה אפור, עמידה לאורך השנים ומשמשת בעיקר לטיפול בשיניים האחוריות. יתרונותיה רבים בהשוואה לחסרונותיה, שעיקרן מראה לא אסתטי של השן בשל הצבע האפור ורגישות המתכת לקור.
- סתימה לבנה (קומפוזיט או סתימה מורכבת) עשויה מחומרים פלסטיים (סיבי זכוכית ושרף) וצבעה מותאם לצבע השן של המטופל.
מדובר בסתימה חזקה במיוחד ומשמשת בעיקר לטיפול בשיניים הקדמיות. הסתימה הלבנה אומנם יקרה במעט מהסתימה המתכתית ומחייבת תחזוקה בתדירות גבוה יותר, אך ביכולתה להתמזג בשן באופן טבעי יותר (בשונה מסתימה מתכתית) ומשווה מראה אסתטי יותר וחיוך עשיר.
החלפת סתימה ושמירה על היגיינת הפה
ניתן להחליף סתימה קיימת בחדשה, במקרה של הצטברות חיידקים בשיניים ופגיעה בשן או בשולי הסתימה, העלולים להיגרם עם השנים. הקפדה על צחצוח השיניים ושמירה על היגיינת הפה עשויה למנוע מקרים של עששת. כמו כן, ניתן להחליף סתימה ישנה בחדשה ואף להחליף סתימה מתכתית (שהייתה נפוצה בעבר) בלבנה, למראה אסתטי יותר.